Bindingsangst: een diepgewortelde angst om te hechten aan een partner
Mensen met bindingsangst kunnen moeite hebben met het aangaan van liefdevolle en duurzame relaties. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen bij de gedachte aan verplichtingen op lange termijn, zoals samenwonen, trouwen (of kinderen krijgen). Deze angst kan variëren in intensiteit en kan van persoon tot persoon verschillen. De oorzaken van bindingsangst kunnen voortkomen uit verschillende negatieve ervaringen. Denk aan onzekerheid over jezelf, eerdere relaties, maar ook uit onveilige hechting vanuit je kindertijd of traumatische gebeurtenissen.
Bindingsangst of liefdesbang?
We kunnen naar bindingsangst kijken zoals hierboven beschreven. Als een nare en complexe diagnose. Maar we kunnen ook naar bindingsangst als ‘liefdesbang’, zoals Hannah Cuppen heeft beschreven in haar gelijknamige boek. Zij beschrijft in haar boek dat de wereld van bindingsangst niet zo zwart-wit is zoals vaak benoemd. Zij nodigt uit om jouw liefdesbang te onderzoeken en het te zien als een kans om jezelf beter te begrijpen en te groeien als individu. Het boek biedt inzicht in hoe onze emotionele bagage ons kan beïnvloeden en hoe we onze angsten kunnen loslaten om ruimte te maken voor gezonde relaties.
Jouw saboteur die jouw bang maakt voor liefde
Bij Toekomst Relatiebemiddeling spreken wij met onze leden regelmatig over hun ‘liefdes saboteur’. Dat is het stemmetje in ons dat ons vertelt dat we het niet waard zijn. Nog tien kilo te zwaar zijn. Te oud zijn. Ons huisje, boompje, beestje al hebben gehad in dit leven. Diezelfde liefdes saboteur gaat ook schreeuwen tegen ons als er bindingsangst wordt ervaren. Hierdoor kunnen mensen (onbewust) hun relatie saboteren door bijvoorbeeld steeds meer letterlijke en emotionele afstand te nemen of door hun partner te testen. Hou jij onvoorwaardelijk van mij?