Deze vraag houdt veel mensen bezig, vooral als ze in een nieuwe relatie stappen zonder dat overweldigende verliefde gevoel. Laten we eens kijken naar het verhaal van Maria, een vrouw van 58, en de inzichten van relatiedeskundige en matchmaker Paula Vogelzang van Toekomst Relatiebemiddeling.
Maria’s twijfel: Een man die ideaal lijkt, maar zonder verliefdheid
Maria, inmiddels 58, heeft een aantal weken gedatet met Frank, een man die ze heeft ontmoet via een wandelclub. Alles aan hem lijkt te kloppen: hij is lief, attent, ze hebben leuke gesprekken en hij deelt veel van haar interesses. Maar er is één probleem: Maria voelt geen verliefdheid. Geen hartstochtelijke spanning of vlinders in haar buik. Dit zorgt voor twijfel. Ze heeft in het verleden relaties gehad waarin ze wél meteen die vurige verliefdheid voelde, maar die eindigden vaak in teleurstelling.
Maria vraagt zich af: “Is verliefdheid dan echt zo belangrijk? Wat moet ik doen nu ik geen sterke verliefdheid ervaar, maar toch een goede klik heb?”
Paula Vogelzang: Verliefdheid gaat over jezelf. Liefde gaat over jou en je partner samen.
Volgens datingcoach en matchmaker Paula Vogelzang hoeft verliefdheid niet altijd de basis te zijn voor een liefdevolle relatie. “Veel mensen denken dat liefde pas echt is als er in het begin een overweldigende verliefdheid is, maar dat klopt niet altijd,” zegt ze. In Maria’s geval biedt Frank haar liefde en aandacht zonder dat ze zich daarvoor hoeft in te spannen. Dat voelt vreemd voor Maria, die gewend is aan relaties waarin ze moest vechten voor affectie.
“Verliefdheid gaat vaak gepaard met spanning, je best doen voor de ander en ook onzekerheid. ” legt Vogelzang uit. “Die spanning kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je verliefd bent, maar dat is niet altijd een duurzame basis voor een relatie. Ware liefde ontstaat vaak in een veilige omgeving, waarin je jezelf kunt zijn en je geaccepteerd voelt.”
Wat is verliefdheid eigenlijk?
Het idee dat verliefdheid altijd noodzakelijk is, komt vaak voort uit films en romantische verhalen. We leren van jongs af aan dat liefde gepaard gaat met dramatiek en spanning. Maar echte liefde kan ook op een rustige, geleidelijke manier groeien. Wanneer je niet constant vecht voor aandacht of liefde, zoals bij de zogenaamde ‘onbereikbare mannen’, kan dat juist ruimte geven voor een diepere connectie.
Verliefdheid is vaak kortstondig, en niet zelden verwarren we de spanning van onzekerheid met passie. Maar een relatie gebaseerd op respect, vertrouwen, en acceptatie kan veel langer meegaan en uiteindelijk meer voldoening geven.
Lees verder onder de foto!