Eerste maand gratis Ruim 15 jaar ervaring 1000+ succesvolle matches
Bel ons gerust085 - 130 6965
Blog
1 oktober 2024

60+ en een nieuwe relatie. Wat zijn jouw verwachtingen?

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Wanneer je als 60 plusser een nieuwe relatie aangaat, wil je vaak diepgang en verbondenheid ervaren. Al helemaal als je dit hebt mogen ervaren in een eerder huwelijk.

Maar hoe bouw je deze band op? Wat zijn hierin jouw verwachtingen?

In dit artikel delen we tips hoe goede communicatie het fundament kan leggen voor langdurig geluk, aan de hand van Jolanda’s persoonlijke verhaal.

Het verhaal van Jolanda en Jan

Jolanda (een weduwe van 70 jaar) heeft enige tijd geleden Jan ontmoet van 74 jaar. Ze hebben het leuk samen en genieten van elkaars gezelschap. Toch ervaart Jolanda een gemis, geeft ze aan bij haar matchmaker Paula Vogelzang. Ze voelt zich niet gezien door Jan in wat ze denkt en voelt. Iets wat ze met haar overleden man Henk wel had. Aan één blik hadden ze genoeg om aan te voelen of ze juist moesten praten of elkaar even moesten laten.

 

Een moment in het museum

Tijdens een museumbezoek ervoer Jolanda dit gemis sterk. Een bepaald schilderij raakte haar. Ze besloot even langer te blijven zitten om het goed in zich op te nemen. Ze kon niet anders dan terugdenken aan hoe Henk op zulke momenten zou hebben gereageerd. Hij zou naast haar zijn gaan zitten en zijn arm om haar heen hebben geslagen. Zonder woorden, maar met volledige begrip van haar emoties. Jan daarentegen, liep door en vroeg na vijf minuten of ze verder zouden gaan.

Lees onder de foto verder hoe Jolanda haar gedachten ‘ondertiteling’ leerde geven.

Het belang van ‘ondertiteling’ in nieuwe relaties

 Jolanda’s ervaring in het museum illustreert een veelvoorkomend probleem bij een nieuwe relatie na een goed huwelijk. Hoe kun je dezelfde diepe verbondenheid voelen die je ooit had? Hier komt het belang van communicatie om de hoek kijken.

In een nieuwe relatie is het essentieel om duidelijk woorden te geven aan wat je denkt en voelt. In plaats van te verwachten dat Jan aanvoelt wat zij nodig heeft, zal Jolanda zelf voor de ondertiteling moeten verzorgen over haar gevoelens en verwachtingen. Dit geldt voor beide partners, zodat ze weten wat er in de ander omgaat en hoe ze op elkaar kunnen afstemmen.

Denk eens na over jouw eigen date ervaringen:

– Hoe vaak spreek jij je gevoelens en verwachtingen duidelijk uit?
– En wat zou er veranderen als je dit vaker zou doen?

Eugénie van Soest

Hoe Jolanda haar ervaringen kan gebruiken

Samen met Eugénie, haar datingcoach, kijkt Jolanda terug op de fijne herinneringen met Henk. Ze realiseert zich dat hun samenspel ook is gegroeid over de 46 jaar die ze samen waren. Ze beseft dat het niet realistisch is om van Jan te verwachten dat hij haar al na zes ontmoetingen net zo goed begrijpt als Henk dat deed na vele jaren huwelijk!

 

Praktische tips voor Jolanda:

Om effectief te communiceren in haar nieuwe relatie met Jan, kan Jolanda:

  • Haar gevoelens en verwachtingen duidelijk uitspreken. Bijvoorbeeld: ‘Jan, dit schilderij raakt mij. Ik wil er even langer naar kijken en zou het fijn vinden als je even naast me komt zitten.’
  • Actief luisteren naar wat Jan denkt en voelt, en hierop reageren.
  • Geduld hebben en de relatie tijd geven om te groeien, net zoals haar band met Henk dat deed.

 

Conclusie: Communicatie mag je zien als ondertiteling geven aan elkaar

Het opbouwen van een nieuwe relatie vraagt tijd, geduld en vooral duidelijke communicatie. Begin al in het begin van jullie relatie met het actief benoemen van je gevoelens en verwachtingen. Alleen zo kun je samen met een partner de weg inslaan naar een diepere verbondenheid en een gelukkig samenzijn.

 

Herken jij je in Jolanda’s verhaal?

Probeer dan zelf duidelijk te zijn over wat je voelt en verwacht. Wat zou er veranderen in tijdens het daten als je dit vanaf nu consequent zou doen?

Wil je automatisch nieuwe artikelen als e-mail ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik ben
Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Bel ons voor een gratis 30-minuten gesprek over je kansen!
085 - 130 6965
Elke werkdag tussen 08:00 & 20:00 bereikbaar
Kennismaking bij jou thuis of neutrale plek Geheel vrijblijvend Eerste maand gratis

We staan te springen om kennis te maken

Zet de eerste stap naar je nieuwe liefde

"*" geeft vereiste velden aan

Je aanvraag is vrijblijvend. Wij nemen contact met je op, waarna je kunt beslissen om meer informatie te ontvangen of een afspraak in te plannen.